PRODUCENTATELJÉN HAR ÖPPNAT

SITE har slagit upp portarna för den nya Producentateljén i Svarta Huset på Telefonplan och de första fem producenterna har flyttat in. SITE hälsar Sara Bergsmark, Cyntia Botello, Mia Crusoe, Lina Dahlgren och Anna Holmlin Nilsson hjärtligt välkomna! Läs gärna mer om dem genom att klicka på länkarna.

Ingen konstnärlig utveckling kan ske utan administrativ grund och därför utvecklar SITE flexibla och långsiktiga projekt där konst, kunskap, nya strukturer och arbetsmetoder kan mötas. Producentateljén erbjuder producenter på väg att etablera sin verksamhet en kostnadsfri kontorsplats i en professionell miljö med kollegor, kunskap och nätverk under ett år på SITE. Producentateljén blir därmed ett komplement till SITE Stipendium för koreografer och SITE Residens för nationella och internationella konstnärer i SITE Studio.
För mer info om Producentateljén kontakta Anne-Sofie Ericsson, verksamhetsledare på SITE.

 

producenterna 2016 1

 

NORDIC CIRCLES MENTORPROGRAM ÄR IGÅNG!

Nu är det klart vilka koreografer och dansproducenter som kommer att få tillgång till en mentor och coach under ett års tid i Nordic Circles mentorprogram! De utvalda är Anna Karlander (SE), Josefin Lindberg( SE), Magnus Eide Myhr (NO), Marie Schulz (DK), Eva Steen Nordhagen (DK), Katrín Gunnarsdóttir (IS), Jarkko Partanen (FI) samt Katri Kekäläinen (FI).
Det treåriga projektet The Nordic Circle of Artistic Management erbjuder olika nivåer av engagemang, med både ett mentorsystem och workshops, och syftar till att skapa plattformar för koreografer och dansproducenter för att dela erfarenheter och bygga nätverk. Tanken är att ett utbyte med en erfaren mentor inom dansområdet från ett annat nordiskt eller baltiskt land är till stor nytta för att utveckla kunskap i management och projektledning samt att få tillgång till nya nätverk med kollegor i de andra länderna. The Nordic Circle of Artistic Management är en utveckling av ett tidigare mentorprogram och ett nordisk-baltiskt producentnätverk. För båda dessa program har SITE varit ansvarig.

Det första mentoråret inom The Nordic Circle of Artistic Management inleds i Stockholm den 3-4 oktober 2016, då alla medverkande mentorer och adepter samlas för en workshop. Året avslutas i september 2017 när alla möts igen för att dela med sig av erfarenheter och lärdomar.

 

Genomförs med stöd av Kulturkontakt Nord, Nordiska kulturfonden, Danish Arts Foundation och Statens Kulturråd. För mer information kontakta projektledare Emmy Astbury på SITE, emmy@sitesweden.se

 

Förberedande arbete inför Mentouringprojektet i KedjaMariehamn 2012, foto Anne-Sofie EricsonWorkshop och planering inför Mentouringprojektet i kedja Mariehamn, foto Anne-Sofie Ericsson

 

PAVLEHEIDLER.WORDPRESS.COM

SITE-stipendiaten Pavle Heidler publicerar en ny intervju i sin serie av intervjuer med svenska danskonstnärer på pavleheidler.wordpress.com. I denna intervjuserie intresserar sig Pavle för hur konstnärerna har hittat till dans och koreografi, och förhållandet mellan utvecklingen av deras intresse inom fältet och deras norm-kritiska världssyn. I den senaste intervjun kan du läsa om Sanna Blennow, en Köpenhamnbaserad danskonstnär – vars arbete har visats på bl a Moderna Museet i Malmö – och hennes reflektioner angående hur hon kom att arbeta med Yvonne Rainer’s NO Manifesto, varför hon finner samarbetsmetoder viktiga och inspirerande och vad återverkningarna blir av att välja att inte resa iväg för att arbeta?

 

Pavle H, foto Sanna Blennow1Ett verk av danskonstnären Sanna Blennow som har blivit intervjuad av Pavle Heidler, foto Sanna Blennow

 

SARA LINDSTRÖM TURNERAR MED VERK OM FILM

SITE-stipendiaten Sara Lindströms prisade kortfilm Upp till Dans visas i repris på SVT2 den 27 juli klockan 18.55. I filmen får vi möta några personer på ett äldreboende i det lilla samhället Österbybruk där dans och rörelse blir en ingång till berättelser ur deras liv och en film som berör de små och stora sakerna i livet.

Under sommaren åker Sara på turné till Sydkorea och Göteborgs Dans och Teaterfestival med konstnärsduon Lundahl och Seitl. De spelar verket An Elegy to the Medium of Film, ett interaktivt performanceverk och en hyllning till filmen som medium, och Sara medverkar som dansare och skådespelare.

 

Upp till dans, filmfoto av Sara LindströmUr kortfilmen Upp till dans, filmfoto av Sara Lindström

 

ANNA ÖBERG TAR INTE SEMESTER

Sommaren är en hektisk tid för SITE-stipendiaten Anna Öberg med undervisning över hela landet. I augusti går hon in i studion för att starta upp förberedelserna inför ett nytt verk med premiär i mars 2017 på Dalateatern Falun. Anna fortsätta även att utveckla soloprojektet A Rhytmical Retreat i samarbete med musikern Anders Löfberg. A Rhytmical Retreat har tidigare utvecklats under residens på Dansens Hus och CCAP/coff och utgår från ett utforskande av rytm och groove, både som en kroppslig och musikalisk praktik.

With my background in Swedish Folkdance as a specific backdrop A RHYTHMICAL RETREAT deals with rhythm and groove as togetherness, desire and compulsion, as well as the risktaking and friction that is embedded in those acts. Its a work about listening to your inner groove and its relation to the outside world. Its about groove that connects you to your demons and deepest dark of passion. Its about joy, pain and sadness and the risk of not being in sync.”
Anna Öberg

 

Anna Öberg repeterar, filmfoto av Anna ÖbergAnna Öberg repeterar, filmfoto av Anna Öberg

 

STOCKHOLMS STADS KULTURSTIPENDIUM TILL PIA POHJAKALLIO

Stort grattis till SITE-stipendiaten Pia Pohjakallio som är en av Stockholms Stads Kulturstipendiater 2016! Pia erhöll stipendiet inom området dans, med motiveringen: “Med dansen närmast hjärtat och i mötet med andra konstformer, rör sig Pia Pohjakallio mellan traditionell och nyskapande flamenco. Som kraftfull och expressiv dansare och pedagog sprider hon kunskap och dansglädje.”

Pia förbereder för fullt för en spännande höst med såväl internationella gästspel som spännande arbetsperioder i Sverige och ser fram emot fortsatta arbetet med FlamencoFredag@Odenplan. Just nu är hon mitt i repetitionerna för ett gästspel i konsertserien RitmÅbo där perkussiv dans står i fokus, läs mer här.
Utöver populära flamencokvällarna på Pygméteaterns Lilla Kulturhus, ska FlamencoFredag@ bjuda på matinéföreställningar för skolor, två kvällar om flamenco idag i samarbete med Instituto Cervantes, och ett gästspel på folk- och världsmusikscenen Stallet. Temat för hösten är film, och betyder att inför varje flamencokväll visas kortare filmer, dansfilmer eller dokumentärer med flamencotema innan scenprogrammet börjar. Till temat hör även en Film Frukost Flamenco, som anordnas i samarbete med BioRio i oktober! FlamencoFredag@Odenplan har en ny hemsida som väntas vara klar i augusti.

 

Pia i GS Foto P Lenner (2)

Pia i Gamla stan, foto P Lenner

 

ALLISON AHL DANSAR IDIOT OCH MOVER I MAJ

SITE-stipendiaten Allison Ahl är tillbaka i föreställningen Idiots tillsammans med Björn Säfsten, Sebastian Lingserius, Chrisander Brun och Anna-Soley Tryggvardottir. Tillsammans skapade de verket hösten 2014 genom residens på WP Zimmer och Centro Negra, i samproduktion med MDT. Verket har turnerat i Spanien och Vitryssland under 2015 och är tillbaka för en ny spelperiod på MDT 3-4 maj. Läs mer

Veckan efter följer även återspel och turné av verket MOVER på Inkonst i Malmö. MOVER skapades under hösten 2015 genom residens och samproduktion med Västmanlandsmusiken Västerås och MDT, signerat Sebastian Linsgerius / KASS produktion. Dansare är Allison Ahl, Sanna Söderholm, Dan Johansson och Love Källman. Musikdesign av Franz Edvard Cedrics. MOVER spelas på Inkonst den 14 maj. Läs mer

Allison Ahl och Sebastian Lingerius, foto Chrisander Brun och Niklas Dennermalm

Allison Ahl och Sebastian Lingerius, foto Chrisander Brun och Niklas Dennermalm

 

FULLT UPP FÖR ROBIN DINGEMANS

Sedan i mars arbetar SITE-stipendiaten Robin Dingemans med Grunkan Funkar, ett nytt verk för Regionteatern Blekinge Kronoberg som riktar sig till barn från 3 år. Samtidigt fortsätter succéföreställningen Dörren sin turné. Dörren riktar sig till två- till sexåringar och har alltsedan premiären på Weld hösten 2014 spelat över hundra gånger, både i Sverige och England. Under april/maj spelar Dörren på Norrlandsoperan i Umeå samt i Holmsund, Malå, Gällivare och Vindeln. Pågående är också The Assimilation Project, en performance av Peter Milles och Robin Dingemans i vilket de utforskar integration/migration. The Assimilation Project görs med endast en person i taget och uppgiften är att under en timmes tid förändra varandra. 28-29 april dansar Robin i föreställningen Phoenix av Weld Company och Rebecka Stillman på Dansens Hus stora scen.

Läs mer

 

Dörren_1-2 for mail

Robin Dingemans föreställning Dörren turnerar i Norrland, foto Pari Nadari

 

EN MASSA FLAMENCO FÖR PIA POHJAKALLIO

SITE-stipendiaten Pia Pohjakallio förbereder sig för tredje säsongavslutningen på Stockholms tablao, flamencoscen, FlamencoFredag@Odenplan! Utöver de populära flamencokvällarna på Pygméteaterns Lilla Kulturhus, har FlamencoFredag under våren även gett skolföreställningar, gjort ett utsålt gästspel på Stallet i Stockholm och öppnat Folk- och Världsmusikgalan 2016 på Västerås Konserthus med en uppskattad lunchkonsert. Tablaon har fått 4 nya datum på Pygméteatern och 15 artistförslag för höstsäsongen, så nu är planeringen i full gång! Läs mer

Pia har under första delen av 2016 också hunnit med två kortare turnéperioder med föreställningen Origen, ett uppskattat gästspel och workshop på Stockholm Tap Festival och skolföreställningar med Flamenco de los Niños (som spelats i mer än 300 föreställningar sedan starten 2011). Blicken riktas sakta men säkert på sommarens residensmöjligheter och en spännande höst!

 

FF fov 2016 for mail

Pia Pohjakallio och Rodrigo Gonzalez på öppningskonserten av Folk- och Världsmusikgalan i Västerås Konserthus, foto P Bothén

 

ANNA ÖBERG GÖR EN KOROEGRAFISK UNDERSÖKING AV FOLKDANS

Den 3 maj gör SITE-stipendiaten Anna Öberg ett gästspel på Dalateatern med den interaktiva föreställningen En koreografi. Arbetet tar sin utgångspunkt i ett personlig och koreografisk undersökande av identitet, tradition och folkdans där publiken i formen av en guidad tur bjuds in att titta på dans, delta i dans och prata om dans. Medverkande är Anna Öberg samt musikern Anders Löfberg.

Läs mer

 

En korografi, foto Petra Eriksson1

En korografi, foto Petra Eriksson