ANNA ÖBERG FÅR PRIS FÖR ÅRETS DANS

SITE säger stort GRATTIS! och HURRA! till Site-stipendiaten Anna Öberg som fått priset ÅRETS DANS på Folk- och världsmusikgalan 2017!

Så här lyder motiveringen:
Utan musik ingen dans, och utan dans – inte heller någon musik. Anna Öberg är en pionjär som tar ett dansant avstamp i det gamla men kastar sig framåt, inåt och utåt på en gång. Mot det nya, ständigt sökande, men med det gamla tryggt vilandes i ryggmärgen.

Läs mer om Folk- och världsmusikgalan här.

 

Anna_Öberg_04_Webb, Foto Jose FigoueraFoto  Jose Figouera

 

NORDIC CIRCLE OF ARTISTIC MANAGEMENTS GÅR VIDARE

Nordic Circle går in i mentorprogrammets fas två, vilket betyder att en ny grupp med åtta utvalda koreografer och dansproducenter kommer att få tillgång till en mentor och coach under ett års tid i Nordic Circles mentorprogram.

Den 15 mars gick ansökningstiden ut och nu återstår jobbet att vaska fram de åtta nya adepterna från Sverige, Norge, Danmark, Finland och Island. Mycket spännande arbete! Därefter blir det matchning med lika många mentorer från Norden. Den 28 mars samlas de nordiska partnerna för urvalsarbete på SITE. Tack alla ni som sökt för era ambitiösa bidrag!

 

frontbild_1

Den första gruppen med mentorer och adepter som rivstartade på Tynningö i oktober 2016 ångar på för fullt. Adepter och mentorer träffas nu på olika platser runt om i världen och utbyter sina erfarenheter med varandra, vilket de nogsamt rapporterar vidare till högcentralen på Telefonplan i Stockholm!

Följ Nordic Circle Of Artistic Managements på Facebook!

 

 

 

NORDIC CIRCLE PÅ SCENKONSTBIENNALEN

Ska du till Scenkonstbiennalen i Norrköping 23-28 maj? Då ska du inte missa Nordic Circles workshop i samarbete med SITE fredag den 26 maj kl 10 och kl 13: Rethinking the game – alternative funding in the arts. Hur kan du engagera din publik i produktion och i finansiering? Tid, kompetens och resurser är investeringar som påverkar dina möjligheter att nå ut till nya och befintliga publikgrupper. Är du medveten om hur mycket mer du kan ge och få?

Workshopledare är Max Valentin från Fabel. Max har stor erfarenhet av att  hjälpa organisationer och grupper att nå och engagera sin publik genom att designa och producera lösningar för ett konstruktiva deltagande.

 

SCENKONSTBIENNALEN_2017

 

SITE PÅ SCENKONSTBIENNALEN

Står du vid ett yrkesmässigt vägskäl eller sammanhang som du saknar erfarenheter från? Då kan du ha nytta av det seminarium som SITE arrangerar på Scenkonstbiennalen i samarbete med Teatercentrum, med rubriken Mentor Room – delad erfarenhet är dubbel erfarenhet. Seminariet äger rum 25, 26 och 27 maj, kl 10.

Mentor Room erbjuder ett reflekterande samtal med en eller två personer som besitter för dig relevant kompetens och erfarenhet. Mentorskap bygger på ömsesidigt lärande i förtroende, där såväl mentor som deltagare får nya perspektiv. I Mentor Room får du pröva på ett sådant lärande och vad det kan innebära att arbeta med en mentor under en längre tid. Efter en modell av producent Lene Bang, för IETM 2012. Intresserad av att delta? Kontakta Lena Gustafsson, Teatercentrum, 0707 17 87 30. Mer info här.

 

 

RAPPORT FRÅN PRODUCENTATELJÉN MARS 2017

Full fart i producentateljén på SITE! Lina Dahlgren arbetar just nu för DANSISTAN med det kunskapshöjande projektet DANSISTAN-tyckarna riktat mot barn och unga och är samtidigt mitt i förberedelserna för kommande turnén med barnföreställningen Dörren av Robin Dingemans. I slutet av april följer hon med till Markedet for scenekunst i Sandefjord (NO) för att representera Robin Dingemans i samband med att Dörren spelas där. Amanda Norlander, producent för Ingrid Olterman Dans, arbetar just nu med vårens 70 spelningar varav två är gästspel i London i maj med föreställningen Bärare (Carrier). Amanda är verksam i Ingrid Olterman Dans´ residens KOKO/Kommunkoreografer 2017 i Upplands bro kommun hela 2017. Amanda har också precis börjat arbeta med kollektivet Ung Scen Konst för att starta upp en internationell festival för barn och unga inom cirkus och dans. Anna Holmlin Nilsson producerar just nu Samiska sagor för Teater Accent och Nattpassage åt Night passage theatre – som ska till en festival i Madrid.

 

 

berere-8, Lars ArvidssonFoto Lars Arvidsson

 

PIA POHJAKALLIO GÖR BARNFÖRESTÄLLNING

SITE-stipendiaten Pia Pohjakallio vänder sig till den yngre  publiken med Pling, Tuut, Taria Takata som har premiär på skärtorsdagen den 13 april på Rum för Barn på Kulturhuset i Stockholm. I denna interaktiva barnföreställning medverkar flamencons moder i Sverige, gitarristen Eva Norée, blåsmusikerkameleonten Kai Sundquist och Pia själv.

Nyligen fick Pia besked om ett välkommet residens för quadrologin LATIDO på Vitlycke Centre of Performing Arts. Residenset drar igång i månadsskiftet maj/juni inför en spännande höst!

Pia har även fått välbehövd förstärkning av producenten Sonia de Vreeze till att arbeta med FlamencoFredag, Stockholms flamencoscen. Sonia kommer i första hand hjälpa till med Matinéföreställningarna som vänder sig till skolor och Flamenco All Stars.

Pia Pohjakallio, Pling, Tuut, Taria Takata

MARI CARRASCOS PAPER PLANE HAR HAFT PREMIÄR

SITE-stipendiaten Mari Carrasco har precis haft premiär på sin senaste föreställning Paper Plane, som är ett samarbete med Riksteatern. Tillsammans med fyra dansare får publiken följa med på en visuell värld fylld av längtan, luftslott och humor. För andra gången samarbetar Mari med kompositören Mikael Karlsson. Rörelsematerialet i föreställningen är framtaget gemensamt med dansarna Ida Inxi Holmlund, Jade Stenhuijs, Michael Tang Pedersen och Stacey Aung. Paper Plane är nu på turné med Riksteatern och spelas mellan 20 mars – 9 maj. Du kan se den i Västerås, Gävle, Vadstena, Luleå, Hallunda, Säter, Halmstad, Karlshamn, Karlskrona, Varberg och Vänersborg! Läs mer här.

 

 

Paper Plane  Koreograf Marie CarrascoFoto Urban Jörén

 

ROBIN DINGEMANS DRAR UT PÅ TURNÉ IGEN

Under april kommer Robin Dingemans föreställning Dörren visas på Markedet för scenekunst i Sandefjord (NO). Turnén går sedan vidare till Värmland (skapande förskola), samt till Arjeplog, Arvidsjaur och Piteå. Dörren riktar sig till barn 2-6 år och har spelat i hela Sverige och i England sedan premiären på Weld hösten 2014. Robins kommande verk med arbetsnamnet Extremist kul  har fått beviljat stöd från Stockholm stad! Extremist kul kommer röra sig i gränslandet mellan dans/clowning/teater och rika sig till barn 5-12 år. Premiär blir det på Weld under 2018.

 

Dörren, foto Pari NadiriFoto Pari Nadiri

 

PAVLE HEIDLER MEDVERKAR I A LINE_UP

SITE-stipendiaten Pavle Heidler arbetar med Cristina Caprioli, Anja Arnquist, Dario Barreto Damas, Philip Berlin, Ulrika Berg, Linda Blomqvist, Louise Dahl, Frédéric Gies, Madeleine Lindh, Louise Perming, Sunna Ardal Rosengren och Yoann Durant mot premiären av A Line_up, ett återskapande eller en eventuell ny läsning av Broadwayklassikern A Chorus Line. A Line_up har premiär på Norrlandsoperan den 26 april 2017.

Andra och goda nyheter är att Dance Concerts fortsätta att köra kl 18 i SITE Studio första torsdagen i månaderna april, maj och juni 2017.
För mer information se här.

 

foto Håkan Larsson

Foto Håkan Larsson

 

SITE SAMARBETAR MED MARC OCH KOREOGRAFEN OSKAR LANDSTRÖM

SITE inleder nu ett samarbete med Milvus Artistic Research Center – MARC – med inriktning på konstnärligt mentorskap i residens. SITE har sedan flera år drivit mentorprogram inom dansen med fokus på produktion och verksamhetsutveckling och går nu vidare med ett konstnärligt mentorprogram för koreografer. Avsikten med mentorprogrammet är att ge tid, råd och rum i koreografiska processer. Tillsammans med MARC har SITE utvecklat ett mentorprogram som utmanar konstnärerna i deras konstnärliga identitet och projekt, för att ge nya perspektiv och möjliggöra tankar som formulerar en kritisk diskurs kring sitt arbete och vår egen samtid.

Den första koreografen som får detta residens är dansaren Oskar Landström. Residensperioden i Stockholm sker på SITE den 13-26 mars 2017 och ger fri tillgång till SITE studio och handledning med mentor Hanna Hedman. Medverkar gör också Linn Ragnarsson, Katrine Johansen och Louise Perming, dansare och medskapare i projektet.

 Marc, foto Oskar Landström
Foto Oskar Landström