Klara Mossberg. Foto Märta Thisner

Klara Mossberg är lindansare och luftakrobat och har sedan 2011 arbetat runt om i Europa i allt från musikal och opera till internationella, samtida cirkuskompanier och med egna projekt. Hon är utbildad i Frankrike och Sverige med en Kandidatexamen i Cirkus, med inriktning Ekvilibristik från SKH. Hennes egen praktik kretsar kring att utveckla och vidga rörelsetekniken på spänd lina, att relatera cirkuskroppen till arkitektoniska förhållanden samt att kontextualisera cirkuskompetensen utanför scenrummet.

”Min konstnärliga verksamhet bygger på att jag i egenskap av lindansare och luftakrobat skapar, uppträder och producerar i olika kontexter. Inriktningen på mitt utövande har till viss del transformerats under de senaste 5 åren. Framtill 2019 och början av 2020 arbetade jag främst aktbaserat, koreograferade och framförde separata delar i andras föreställningar och sammanhang, hemma och internationellt. När scenerna stängdes ned blev det viktigt för mig att hitta ett sätt att kunna existera som skapande lindansare även utan scenrummet. Med utgångspunkt i min lindanspraktik började jag själv producera för att kunna fånga upp mitt konstnärskap i flera olika medier och det var startskottet för det arbetet jag bedriver idag.”

Vad ger residenset på SITE dig för möjligheter?

– Residenset på SITE blir för mig en möjlighet att fokusera på och fördjupa mitt konstnärskap och skapa reella förutsättningar och hållbarhet I att kunna fortsätta skapa egna verk och samarbeten. Jag ser mycket fram emot att ha en fysisk plats och ett sammanhang med andra verksamma i det fria fältet. Tillgången till kontorsplats, studio, strategiskt stöd och möjligheten att prova ut idéer för nya projekt är guld värda.

Vad jobbar du med just nu?

– Under hösten kommer jag huvudsakligen att fokusera på mitt 3 åriga projekt Correlational Space Wire som är finansierat av Kulturbryggan. Där arbetar jag bl.a. genom dekonstruktion inom lindans med att utforska mötet mellan lindans och arkitektur. Jag arbetar också på att färdigställa ett nytt verk tillsammans med Henrik Agger och Louise Bjurholm; LESS, som planeras ha premiär i början av 2025.

Förhoppningsvis droppar det in lite speldatum för den aktuella barnföreställningen Krisp som jag producerar och jag kommer ha ett labb inför ett kommande soloprojekt.

Hur skulle du vilja utvecklas under ditt residens på SITE?

– Jag vill fortsätta etablera min konstnärliga verksamhet och skapa förutsättningar för samarbeten och skapande med avstamp i cirkus som konstform. Förutom att konstnärligt utveckla de projekt jag arbetar med ligger hög prioritet på att utöka nätverket kring min konstnärliga praktik. Jag vill utveckla relationen med potentiella spelplatser som kan ta emot lindans och olika verk jag skapar. Jag vill skapa nya kontakter för att knyta an till kompetens och kloka människor som på olika sätt kan stötta verksamheten. En dröm vore givetvis att kunna skapa ekonomiska förutsättningar för att ta in en producent. Jag ser mycket fram emot året hos SITE!