Podden KONST-VÄRK/ART-ACHE x 3

posted in: Aktuellt | 0

I podcasten KONST-VÄRK /ART-ACHE möter SITE:s projektledare Emelie Johansson konstnärer som är verksamma i huset för att prata om konst och konstnärliga processer. Nu har Emelie pratat och spelat in samtal med Carl Olof Berg och matt lambert, Gülbeden Kulbay, och med Olmeulmad Collective från Estland. Lyssna, lär och bli inspirerad!

SPIT. Foto Jennifer Drotz Ruhn.

Carl Olof Berg (SE) och matt lambert (US) har just avslutat en veckas arbete på SITE, som en del av Konstverkets sommarresidens 2020, som har blivit uppskjutet p.g.a. pandeminI podden berättar de (på engelska) om sitt samarbete med projektet SPIT som ska möta publiken 2022.

SPIT är ett tvärvetenskapligt konstprojekt på temat saliv, som utforskar skärningspunkten mellan koreografi, queera kroppar och hantverk. Projektet SPIT innehåller liveframträdanden, tre videoverk, åtta stillbilder, tre masker och ett antal klädesplagg.

– Vi är så glada att kunna berätta att vi planerar att presentera SPIT för allmänheten på Livrustkammaren i Stockholm i april 2022, säger Carl Olof Berg och matt lambert. – I SPIT undersöker vi hur vi kan visa salivens komplexa historia genom närvaron av queera kroppar, spott och rörelse. Som publik erbjuds du personliga minnen av att spotta och svälja genom ögonkontakt, tal, fysisk uthållighet och utmattning. Men också genom den exponering, omsorg, risk och sårbarhet som skapas när maktpositionerna skiftar.

Lyssna på podd-avsnittet här. Läs mer om konstnärerna och residenset här


Foto Prana Kulbay.

Gülbeden Kulbay, residenskonstnär på SITE och medlem av SITE:s konstnärliga råd, träffar och samtalar med Emelie Johansson i det fjortonde avsnittet av podden KONST-VÄRK /ART-ACH. Gülbeden Kulbay har många järn i elden och under hösten 2021 har hon bland annat medverkat i utställningen Symbiosis på Färgfabriken i Stockholm.

Lyssna på podd-avsnittet här. Läs gärna en presentation av Gülbeden Kulbay här. Du får veta mer på hennes hemsida och Instagram.


Olmeulmad Collective på SITE. Foto Emelie Johansson.

I oktober kunde vi välkomna Olmeulmad Collective från Estland för ett tre veckor långt besök inom ramen för SITE:s residensprogram Nordic Residency. Residenset hade skjutits upp flera gånger under pandemin och det var en stor glädje för oss att äntligen träffas, och för gruppen att sätta igång sitt arbete på plats på SITE.

Olmeulmad Collective består av Age Linkmann, Arolin Raudva, Maarja Tönisson och Raho Aadla, som fann varandra under dansstudier vid Institutionen för scenkonst på Viljandi Culture Academy vid universitetet i Tartu (EE) 2014 och tog namnet Olmeulmad, som betyder Vardagliga människor. Nu kan du höra dem i ett samtal (på engelska) med Emelie Johansson i podden KONST-VÄRK/ART-ACHE där de berättar om sitt arbete och sin verksamhet. Lyssnar du ända till slutet vankas det (skön)sång…

Lyssna på podd-avsnittet här.

Läs mer om Olmeulmad här.  Residenset genomförs med stöd av Nordisk kulturkontakt.