innanför – ett projekt av Rebecka Berchtold

posted in: Aktuellt | 0

innanför @ SITE/specific festival 2023 from Rebecka Berchtold on Vimeo.

Julen 2022 läser jag Jonna Bornemarks bok jag är himmel och hav. Hon skriver om upplevelser av att vara gravid och trots att jag inte delar dessa upplevelser så känner jag igen hennes beskrivningar från att dansa. Jag känner igen mig när Bornemark skriver att en upplevelse bortom vad hon beskriver som ”det sociala” ofta beskrivs som en upplevelse ”bortom det jordiska”. Alltid bortom och över, en frihet från kropp och materia. Men i hennes upplevelse av att vara gravid och i min upplevelse av att dansa känns denna beskrivning felaktig. Min upplevelse av att dansa är intimt kopplad till kropp och materia och inte vilken som helst utan – min kropp och den här platsen. För att ändra rumspreposition föreslår Bornemark innanför.

– Rebecka Berchtold  

På SITE/specific festival 2023 presenterades en iteration av innanförinnanför är ett pågående projekt initierat av Rebecka Berchtold. 

I länken ovan kan du att se ett sammandrag av innanför från SITE/Specific Festival 2023. 

I videon dansar Karin Bergman, Matilda Bilberg, Molly Engblom, Filippa Fahlin, Rebecka Berchtold, Tobias Sköld, Vincent Jonsson och Amalie Kjeldmann Bach. 

Kamera: Karl-Oskar Gustafsson. 

Musik: Du vill inte missa det här – Lorentz (feat. Velocet)