Lisa Janbell

Lisa Janbell är en frilansande självproducerande koreograf, dansare och pedagog som är verksam främst i Stockholm och Havanna. Med inriktning och intresse för trans, rituellt performance och ceremoniell dans är Lisa utbildad i Havanna, Kuba på danshögskolan el ISA, el Instituto Superior de Arte, (Bailes Folkloricos de Cuba). Hon har även studerat på DOCH i Stockholm, Afrobrasilianska danspraktiker på UFBA i Bahia, Brasilien och traditionella danspraktiker med lokala danskompanier i Guinea, Ghana och Benin.
Lisa driver, är koreograf och konstnärlig ledare för det svensk-kubanska projektbaserade danskompaniet SOMOS Dance Company sedan 2012. SOMOS har gjort uppdrag för bl.a. Dans i Stan, Parkteatern, Scenkonst Sörmland och turnerat runt hela Sverige, Berlin och Havanna med bl.a Riksteatern och Lisa Janbells verk Trans[e]icíon. Förutom att arbeta med SOMOS Dance Company gör Lisa solouppdrag, och skapar koncept och låtar för performance band- duon Dos Oké.

Präglad av min uppväxt i Kista och Rinkeby är mitt främsta mål som dansare och koreograf att skapa verk som visar på det positiva med ett mångfaldigt samhälle, i en antirasistisk och normkritisk anda. Jag fascineras ständigt av äldre folkloriska ceremoniella uttryck och inspireras samtidigt av nutiden. Med den Kubanska folkloriska danspraktiken som utgångspunkt för mitt arbete samt ett postkolonialt ansvar, reflekterar jag över den samtid och miljö jag lever i. En politisk och konstnärlig strategi för mig är att genom rituellt performance skapa tillåtande rum som ger plats för djupa möten”.

Kontakta Lisa

www.somos.se
www.lisajanbell.com

WHAT DOES THE SITE RESIDENCY ENABLE YOU TO DO?
Få möjlighet till att vara i research inför mina kommande verk, både från en kontorsplats och i en studio. Känna ro i att få en fast arbetsplats under en längre period att arbeta ifrån, en plats där jag kan inspireras i mötet med andra yrkesverksamma inom mitt arbetsfält, där det finns en specialkompetens och ett bollplank. Att en få en fast arbetsplats under ett år skapar också möjlighet till mer långsiktig arbetsform.

WHAT ARE YOU WORKING ON RIGHT AT THIS MOMENT?
Just nu är jag mitt i sommarworkshops på min dansskola Afro Dance Space, och förbereder SOMOS för att spela Trans[e]ición på Gagnef-festivalen i juli och eventuellt på Kenya International Theatre Festival i december. Jag håller på att lära mig musikproduktionsprogram så att jag kan börja producera min egna musik. Jag är även i idéstadiet samt håller på att sälja in, hitta samarbetspartners och arbetsformen för tre nya verk och produktioner jag planerar ska koreografera och spela under våren 2018 och 2019. Under det kommande året planerar jag också att undervisa kontinuerligt på min dansskola och arbeta med mitt performance band Dos Oké, med bl.a en ny låt och video. Men främst kommer mitt fokus ligga på att självproducera dessa tre verk genom bl.a. att hålla på med bidragsansökningar och research.
Alla verk reflekterar min konstnärliga praktik, som just nu handlar om att utforma rituellt performance med inriktning på trans utifrån min egna kontext. Jag har de senaste åren har jag arbetat med kopplingen jag ser mellan ceremoniell dans på Kuba och technoklubbar/nattklubbar i Europa, något jag kallar Ceremoniell Techno. Med transtekniker som metod för mitt material och med rituellt performance som struktur för formen av mina perfomances vill jag med dessa tre verk, och allt annat jag gör just nu att fortsätta skapa platser som är tillåtande och i sin tur läkande. Rum där människor får möjlighet till att mötas på ett djupare plan och få möjlighet till att vila i sig själva och med varandra.

HOW WOULD YOU LIKE TO FURTHER DEVELOP DURING YOUR RESIDENCY AT SITE?
Nu när jag är i uppstartsperiod med dessa tre verk känner jag ett extra behov av konkretisera mina idéer och vara i en dialog med andra kring det jag gör. Jag tror därför att SITE är en plattform där jag kommer att utveckla mitt sätt att formulera och beskriva mitt arbete. Jag hoppas SITE även ger mig möjlighet till att organisera mitt arbete som självproducerande koreograf, både utifrån kursen som ges, mötet med de andra koreograferna och den kompetens och erfarenhet SITE besitter.

The residency aims to enable artistic and organizational development, through free access to office space and studio time as well as counselling. Please contact Anne-Sofie Ericsson for more information.