Rebecka Berchtold – innanför

posted in: Aktuellt | 0

Rebecka Berchtold – innanför 

Fredag 14 juni kl 18:00 – 19:00, Stora Studion

Föranmäl dig här!

innanför

24e oktober 2022 deltar jag i Chrysa Parkinsons morgonklass på Klotet, Dansens hus i Stockholm. Vi gör en övning i par där den ena dansar med stängda ögon och den andra betraktar(och ansvarar för att partnern inte dansar in i en vägg eller krockar med andra i studion). Innan vi byter roller samlas vi för en kort reflektion och vi uppmärksammar att perspektiv skiljer sig från vad som blir sett. Jag känner igen observationen i min egen upplevelse och det verkar uppenbart att mitt perspektiv när jag dansar med stängda ögon skiljer sig från vad min partner ser. Jag anar något fundamentalt men är osäker på vad det är.

På SITE/Specific Festival 2024 vill jag lära mig mer om perspektiv. Publiken bjuds in för att först uppleva mig och Karin Bergman dansa tillsammans. Därefter kommer Matilda Bilberg och Linda Adami samtala och bjuda på sina perspektiv kring vad som precis har dansats. 

Visningen är en del av projektet innanför som utforskar dansklasser som metod, format och koreografi.

Koreografi: Rebecka Berchtold 

Dans: Karin Bergman och Rebecka Berchtold 

Samtal: Matilda Bilberg och Linda Adami 

Rebecka Berchtold arbetar med dans och koreografi och hennes huvudsakliga träningsbakgrund är inom samtida dans. Hennes arbete utgår från utövares perspektiv och vill producera en upplevelsebaserad diskurs. Med dessa intressen producerar hon 5678 som är en podcast om dansträning (https://soundcloud.com/5678dancetraining) och driver projektet innanför som utforskar dansklasser som metod, format och koreografi. Rebecka har arbetat med koreografer såsom Cristina Caprioli, Martin Forsberg, or/eller, Stina Nyberg, Ioannis Mandafounis och Ludvig Daae. Åren 2019-2022 arbetade hon som dansare med kompaniet Norrdans i Härnösand och sedan 2022 arbetar hon frilans med Stockholm som bas.