Residens med konstnärlig mentor på SITE och MARC: Fanni Ijäs

posted in: Aktuellt | 0
Fanni Ijäs.

Det är med glädje och stolthet som vi tillkännager namnen på de konstnärer och kollektiv som tilldelats residens på våra kommande residensperioder på SITE: Residens med konstnärlig mentor på SITE i Farsta och MARC i Knislinge med start i december samt SITE Nordic Residency 2021 under våren och sommaren 2021!

SITE och MARC erbjuder residenstid till Fanni Ijäs, som därmed får resurser, tid och en plats att utveckla sin koreografiska praktik tillsammans med en konstnärlig mentor, Frédéric Gies. Residenset tilldelas Fanni av ett konstnärligt råd på SITE och MARC och kommer att genomföras under december 2020 på SITE för att sedan fortsätta i februari 2021 på MARC:s residens- och forskningscenter i Knislinge, Skåne.

Fanni Ijäs är dansare, koreograf och danslärare. Fanni intresserar sig särskilt för housedansens sociala och kulturella kontext och hur dessa kan användas som utgångspunkt för att arbeta i sceniska och pedagogiska sammanhang. Läs mer om Fanni här.

– Under residensen kommer jag att påbörja skapandet av en plattform/rum som främjar konstnärliga och demokratiska danspraktiker i housedansens anda och som ska kunna resultera i både individuella och/eller kollektiva politiska rörelser och engagemang, säger Fanni Ijäs.

– Att arbeta med en mentor, som är insatt i min konstnärliga idé, hoppas jag kommer att bidra till vägledning, stöd och perspektiv under processens gång.

Frédéric Gies, koreograf och dansare, har samarbetat med en lång rad kända koreografer, samt ansvarat för Masterprogrammet i koreografi på DOCH-SKH 2012-2018. Även om Frédéric Gies har sina rötter i den klassiska dansen, är hans eget koreografiska arbete också starkt influerat av techno och ravekulturen.

– I am thrilled to work as a mentor for Fanni Ljäs, as I feel very connected to her research on possible bridges between social dance and stage, säger Frédéric Gies. 

SITE:s produktionslokaler på Konstverket i Farsta möjliggör en satsning på längre och mera omfattande residens. SITE och MARC arbetar båda med mentorskap för konstnärliga processer och utveckling av konstnärlig verksamhet. 2017 inleddes ett samarbete med ett gemensamt residens och en tankesmedja under 2018/2019 som resulterade i en handbok – Mentorship Toolbox for Artists

Residenset genomförs med stöd av Statens kulturråd, i samarbete mellan SITE och MARC.