Residensvisning: Katja Seitajoki – Skymningsfåglar

posted in: Aktuellt | 0
Foto: José Figueroa

Välkommen på residensvisning av Katja Seitajoki – Skymningsfåglar!

Onsdag 29/3 kl 18:00. Föranmäl dig här!
Torsdag 30/3 kl 18:00. Föranmäl dig här!

Fri entré!
För alla från 10 år.

Under fem veckor har Katja Seitajoki utvecklat föreställningen i SITEs studio och blackbox inom ramen för SITEs produktionsresidens för dans 2023.

Skymningsfåglar är en ljud- och rörelseinstallation där vi undersöker mörkret och nattens betydelse för det levande. Det är en upplevelse där åskådaren, som i skymningen, får ta in hur ljuset avtar och mörkrets dunkla värld tar över. Vi arbetar med den livfulla aktiviteten som pågår i naturen när människan vanligtvis ligger och sover.

Genom ljudlandskapet förflyttas vi till den mörka naturen där ögon och öron, känselspröt och känslokroppar uppmärksammar oss i natten. I mörkret blir våra konturer vaga och omgivningen sipprar in i oss. Rörelse från fladdermöss, fukt, vind och lysmaskar kopplas samman och leder våra kroppar in i det oändliga kretsloppet i naturen. Vi spekulerar i hur det är att vara ett djur, en växt eller en insekt med förmågor särskilt anpassade till mörkret.

I en tid av dygnet runt-konsumtion, ljusföroreningar och klimatförändringar vill vi begrunda mörkret och frågar oss vad människan är i den dunkla naturen. Genom rörelse, text och ljud skapas både vackra och grymma scenbilder där vi låter det mer-än-mänskliga leda oss.

Idé och koreografi: Katja Seitajoki i samarbete med dansarna​
Dansare: Lisen Ellard, Noah Hellwig och Ellen Söderhult
Kompositör: Tomas Björkdal och Lena Swanberg
Scenografi och kostym: Maline Casta
Text: Alexandra Loonin
Sömmerska: Lotta Danfors
Konstruktör ljusskulpturer: Rolf Schuurmans
Ljus: Mira Svanberg
Produktion: Arena Baubo

Skymningsfåglar görs i samarbete med SITE, Weld, Dansplats Skog, Skeppsholmsstudion och Gula Villan.
Med stöd av Konstnärsnämnden, Statens Kulturråd, Stockholms Stad och Region Stockholm.

Katja Seitajoki är verksam som koreograf/regissör och projektledare/producent. Med experimentlust, mod och finurlig humor lyfter hon fram brännande samhällsfrågor för barn, unga och vuxna. Mötet mellan konsten och publiken står alltid i centrum. Genom åren har hon skapat föreställningar i traditionella scenrum och ute i samhället och naturen. Många av hennes verk har skapats inom ramen för Arena Baubo och visats bland annat på Weld, MDT, Turteatern, Inkonst, Uppsala Stadsteater, Dramalabbet, Orionteatern och Stora Teatern. Parallellt med sitt konstnärskap arbetar hon också som producent på Dansens Hus.