Alica Tserkovnaja – Mermaid/UNDER Foto: Alica Tserkovnaja

Plats: SITE Blackbox, Mårbackagatan 11, Hus H, 12343 Farsta

MERMAID/UNDER: ett dansverk i process som blandar somatisk koreografi, vibrerande ljud-dramaturgi och textuell poesi genom myter om sjöjungfrur och undervärldar. UNDER kan läsas som motsatsen till över, en position under vattnet, jorden, ytan, tiden. Det kan också förstås som ett under: något magiskt, gudomligt. 

Projektet började som en digital brevväxling mellan Alica Tserkovnaja och Anna Nygren i vilken de utforskade sagans struktur. Under projektets andra del utvecklades konceptet i en Blackbox genom Alicas somatiska rörelsepraktik och en samskriven text. Element från sagan om Den Lille Havsfrue,såsom håret, sjögräset, talet 7, twistades och skevades, ihop med temat om oförmågan att tala, samt rörelsen av att behöva lämna sitt land, sitt rike, sin familj.  

Detta är en processvisning för dig som gillar sagor; funderar kring språk, språklöshet, nationer och gränser; bryr sig om sjögräsets fortlevnad och estetiska kvaliteter; för dig som gillar konst som sysslar med det visuella och sensoriska på många plan – lugnt, lekfullt och allvarligt.  

Koreografi, scenografi & kostym: Alica Tserkovnaja  

Text: Anna Nygren & Alica Tserkovnaja 

Dansare: Selma Kjesen och Cilia Herrmann

Ljus- och scenteknik: Adrian Kautsky  

Med ljud och musik av: Julia Giertz, Feronia Wennborg & soft tissue

Med stöd av Potato Potato Malmö Residens, Hedlandet Residens & SFilm utvecklingsstipendium