Plats: SITE Blackbox, Mårbackagatan 11, Hus H, 12343 Farsta
Indiska traditionella dansformer möter AI och visuella projektioner i rytmiska ljudlandskap där gränsen mellan narration och abstraktion suddas ut.
Vår samtid kräver komprimerad information och kommunikation och vi omges av symboler och koder som paketerar och effektiviserar vår verklighet. Samtidigt som vi umgås allt mindre fysiskt- In Real Life- har emojis, avatarer, dekaler och andra symboler utvecklats som förstärker och nyanserar vår digitala kommunikation samtidigt som den förenklas, likriktas och globaliseras.
Mänskliga gester kan vara subversiva, kontaktsökande, avvisande eller tröstande. Gester och kroppsliga koder som migrerar mellan olika platser och sammanhang innehåller många olika lager av erfarenheter, betydelser och uttryck. Vilka eviga och universella kroppsliga koder finns egentligen och hur definierar vi dem? Redan efter ett år av påtvingad fysisk distans under pandemin började vårt kroppsspråk förändras även när vi möttes IRL. Något som skapat frustration och osäkerhet men också bidragit till lekfull innovation när vår kontakt och kommunikation fick söka nya vägar.
På liknande sätt påverkar digitaliseringen vårt förhållningssätt till vår egen och andras kroppar Vi kastas oavbrutet mellan IRL och AI världar, ofta utan att ens reflektera över det. Men vad händer om vi stannar upp mellan narration och abstraktion? Mellan det förutsedda och det oförutsedda? Mellan mänsklig och artificiell intelligens? Hur bekräftar vi varandra när gränserna suddas ut? Och hur rör vi oss i det kommunikativa tomrum som uppstår när vi fysiskt men inte mentalt befinner oss på samma plats? Föreställningen Things untold undersöker hur våra kroppar påverkas och våra gester får nya betydelser när rasande snabba och långsamma tempon krockar i parallella världars tidsparadox.
Idé: Ulrika Larsen
Koncept, koreografi och dans: Ulrika Larsen, Magdi Beky Winnerstam
Ljuddesign och projektioner: Tomas Björkdal
Kostym och scenografi: Magdi Beky Winnerstam, Ulrika Larsen
Producerad av Odissi Dansproduktion med stöd av Region Stockholm i samarbete med Haninge Kulturhus.
Odissi Dansproduktion är en plattform för samtida dans och scenkonst med utgångspunkt i indisk klassisk dans grundad av Ulrika Larsen 2003. ODP verkar genre- och gränsöverskridande och samarbetar med både nationella och internationella organisationer, koreografer, dansare, musiker och konstnärer. Ofta ligger fokus ligger på att utforska tekniken och uttrycken i klassisk indisk dans i förhållande till samtida dans och scenkonst och aktuella teman.
Ulrika Larsen är odissidansare (östindisk klassisk dans ) och koreograf utbildad i Indien, på DOCH och STDH inom dans, koreografi, dansfilm och har en master i dramaturgi och regi för samtida scenkonst. Hon har skapat föreställningar för barn och vuxna och turnerat sedan 2001 samt har en stark drivkraft att vidga perspektivet på indisk dans och expandera plattformarna för samtida kulturuttryck från hela världen. Hon har tidigare nominerats till priset Årets dans på Folk och Världsmusikgalan. Genom Farhang förenings plattform Movement in exile producerar och kurerar Ulrika sedan 2021 festivalen NAVA GATI Contemporary Indian dance festival.
Maria Magdolna Beky Winnerstam är skådespelare, dansare, dramatiker, regissör och tidigare den konstnärliga ledare för Långsjö Teater. Hon är bland annat utbildad i den sydindiska dansteaterformen Kathakali med sitt intrikata system av handgester, ögon och ansiktsrörelser. Hon är grundare av och konstnärlig ledare för Terrastella Scen och film som skapar scenkonst och film i ett nystartat scenkonsthus i Gnesta.
Tomas Björkdal är filmare och ljuddesigner utbildad på StDH. Han har bland annat arbetat med film, ljud och projektioner i en stor mängd scenkonst – och dansföreställningar.