Välkommen till SITE, Katja Seitajoki!

posted in: Aktuellt | 0
Katja Seitajoki. Skymningsfåglar. Foto José Figueroa.

Vi på SITE är väldigt glada att välkomna Katja Seitajoki som har beviljats SITE Produktionsresidens Dans våren 2023 för att arbeta med sitt verk Skymningsfåglar.

Skymningsfåglar är en ljud- och rörelseinstallation där vi undersöker mörkret och nattens betydelse för det levande. Det är en upplevelse där åskådaren, som i skymningen, får ta in hur ljuset avtar och mörkrets dunkla värld tar över. Vi arbetar med den livfulla aktiviteten som pågår i naturen när människan vanligtvis ligger och sover.

Genom ljudlandskapet förflyttas vi till den mörka naturen där ögon och öron, känselspröt och känslokroppar uppmärksammar oss i natten. I mörkret blir våra konturer vaga och omgivningen sipprar in i oss. Rörelse från fladdermöss, fukt, vind och lysmaskar kopplas samman och leder våra kroppar in i det oändliga kretsloppet i naturen. Vi spekulerar i hur det är att vara ett djur, en växt eller en insekt med förmågor särskilt anpassade till mörkret.

I en tid av dygnet runt-konsumtion, ljusföroreningar och klimatförändringar vill vi begrunda mörkret och frågar oss vad människan är i den dunkla naturen. Genom rörelse, text och ljud skapas både vackra och grymma scenbilder där vi låter det mer-än-mänskliga leda oss.

Idé och koreografi: Katja Seitajoki i samarbete med dansarna.
Dansare: Lisen Ellard, Ellen Söderhult och Noah Hellwig
Kompositör: Tomas Björkdal och Lena Swanberg
Kostym: Maline Casta
Text: Alexandra Loonin
Ljus: Mira Svanberg
Produktion: Arena Baubo

I samarbete med Weld, SITE, DansPlats Skog, Skeppsholmsstudion och Gula Villan. Med stöd av Statens Kulturråd, Konstnärsnämnden, Region Stockholm och Stockholms Stad.

Katja Seitajoki. Foto José Figueroa.

Katja Seitajoki är verksam som koreograf/regissör och projektledare/producent. Med experimentlust, mod och finurlig humor lyfter hon fram brännande samhällsfrågor för barn, unga och vuxna. Mötet mellan konsten och publiken står alltid i centrum. Genom åren har hon skapat föreställningar i traditionella scenrum och ute i samhället och naturen. Många av hennes verk har skapats inom ramen för Arena Baubo och visats bland annat på Weld, MDT, Turteatern, Inkonst, Uppsala Stadsteater, Dramalabbet, Orionteatern och Stora Teatern. Parallellt med sitt konstnärskap arbetar hon också som producent på Dansens Hus.

Katja Seitajoki. Skymningsfåglar. Foto José Figueroa.